O firmie

Wiodący producent oleju rzepakowego

Komagra to w 100 proc. polska, prężnie rozwijająca się firma, która obecnie jest jednym z największych producentów olejów spożywczych w kraju
Stały nadzór nad wszystkimi aspektami tłoczenia oleju, począwszy od kontroli surowca poprzez zaawansowany ciąg technologiczny i proces produkcji, pozwalają spółce uzyskiwać produkt ceniony przez kontrahentów i konsumentów.

Firma jest największym w kraju producentem oleju rzepakowego na cele techniczne, który sprzedawany jest wyłącznie jako komponent do produkcji biopaliw.
Olej na cele techniczne wytwarzany jest w zakładzie w Tychach, stanowiącym samowystarczalny kompleks magazynów ziarna, tłoczni, sekcji ekstrakcji, magazynów produktów gotowych (olej surowy, śruta rzepakowa).

Olej rzepakowy do celów spożywczych produkowany jest w otwartym w 2022 r. zakładzie w Kosowie Lackim. To najnowocześniejszy obiekt tego typu w Polsce, w którym zastosowano unikatowy proces rafinacji niskotemperaturowej. Powstaje tak “Olej Polski” – najpopularniejsza w 100 proc. marka oleju rzepakowego na rodzimym rynku.

Produkcja odbywa się zgodnie z najwyższymi standardami odpowiadającymi normom BRC/IFS, OHSAS 18001, HACCP, SEDEX i ISCC. Polskie Centrum Badań i Certyfikacji przyznało olejowi znak jakości Q. Zakład w Kosowie Lackim spełnia wyśrubowane wymogi następujących systemów jakości: IFS FOOD, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, KZR INiG, KOSHER, HALA, GMP+.

Elementem wyróżniającym spółkę jest szeroki dostęp do surowca. W większości pozyskiwany jest z najzasobniejszych w rzepak regionów Polski. Firma dysponuje kilkunastoma ośrodkami magazynowimi i współpracuje z wieloma prywatnymi punktami skupowo-magazynowymi.

2007

Uruchomienie Zakładu Olejów Roślinnych w Tychach

Wdrożenie Zintegrowanego Systemu Zarządzania ISO 9001:2008 (jakość) / ISO 14001:2004 (środowisko) / OHSAS 18001:2007 (BHP)

2008
2011

Wdrożenie systemu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych (standrad IFS)

Wdrożenie systemu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych (standard BRC)

2011
2012

Znak jakości Q dla opakowania – butelki PET – rafinowany olej rzepakowy (certyfikat nadany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji)

Uruchomienie Zakładu Olejów Roślinnych w Tychach

2022